Ecolonie

Vakantie: Yogaweken op Ecolonie

De vakantie in de Vogezen is een prima gelegenheid om te ervaren dat yoga verbinden, samenbrengen betekent en ook aandacht. Ook is Ecolonie, met zijn zuivere energie en prettige sfeer de   ideale plek om Yoga te doen en tot rust te komen.

Yoga

Het woord yoga lijkt op het Nederlandse woord ‘juk’ en betekent zoiets als verbinden. Het woord kan ook   vertaald worden met ‘aandacht’, want vanuit en met behulp van die aandacht   verbinden we ons met iets. Door middel van aandacht verdiepen we de relatie met   onszelf, maar ook de relatie met de aarde onder ons en de kosmos boven   ons. Yoga gaat eigenlijk over vrijheid: spieren loslaten, ontspannen,   blokkades en gewoontes in spieren of denken loslaten, gevoelens aanvaarden, voelen. In de yoga kom je tot een betere verbinding met het innerlijk, om er   daarna mee vertrouwd te raken.

Hatha yoga

In het westen kent men voornamelijk de Yoga, waarin met het lichaam gewerkt wordt: de Hatha Yoga. De verbinding die dan gelegd wordt zou je kunnen omschrijven als die tussen het   hoofd en het lichaam.

Bij de Hatha Yoga hou je je, door middel van de oefeningen, bezig met het evenwicht tussen in- en uitademing, spanning en ontspanning, beweging en rust, volhouden en uitrusten, enzovoort.   Hatha yoga verbetert het houdings-, adem- en lichaamsbewustzijn en laat je weer   rust ervaren in je lichaam.

De aandacht verplaatst zich van de buitenwereld, met het denken, naar de binnenwereld, met het voelen en dan   het ervaren.

Ontspanning

Door de aandacht die in de Hatha yoga aan het lichaam wordt gegeven, leer je open te staan voor wat in je lichaam voelbaar is en raak je vertrouwd met de rust die daar ontstaat. Daarnaast wordt je je ook bewust van eventuele spanningen. Deze spanningen ervaar je, je leert ze te erkennen en ze los te laten om zo tot een diepe ontspanning te komen.

Het programma in 2015

Nada Yoga :Yoga in Klank, Klank in Yoga. In 5 dagen krijg je de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om klank te combineren met Yoga en meditatie. Naast Hatha Yoga oefeningen, op een invoelende manier, met veel aandacht voor de adem en zo nu en dan gecombineerd met klank, zijn er klankmeditaties en mantra’s. Ervaar hoe het is om door middel van klank je nog meer bewust te worden van de eenheid tussen lichaam en geest (=Yoga). Aan het eind van de week krijg je een syllabus met de mantra’s en klankoefeningen. Deze cursus is door de VYN als bijscholing erkend en levert voor leden van de VYN 10 bijscholingspunten op.

Er zijn die week nog 3 andere collega’s en we verzorgen de week met zijn vieren. Naast de 5 workshops die je bij mij volgt, volg je per dag nog 2 workshops met losse thema’s.

Meer info: zomercollege

Algemene informatie over Ecolonie